4 Aralık 2011 Pazar

Noviembre "Kasım Manifestosu"

Sanatın sadece para için yapılmaya başladığ düzene başkaldırı Noviembre.Canına okuduğumuz sanata karşı suratımıza atılmış bir tokat Noviembre.
Achero Manas ın 2003 yapımı belgesel tarzında ki filmi kurgusu ile insanı içine alan ne zaman başladı ne zaman bitti anlamadığınız hatta filmin gidişatı ile sizinde karakterlerle aynı tutkuları acıları sevinçleri paylaştığınız aynı manifestoyu benimsediğiniz bir film..Sözü filmin başkahramını Alfredo Baeza ya bırakıyorum,
"Bu boktan dünyayı değiştirmeyi nasıl istiyorum bilemezsin.Ve bence hala vakit var!"
                                                                         "ATEŞLİ KADIN"
                                                                                   1988

Bunu yaptık çünkü bıktırdılar bizi.

Evet! yorulduk! tükendik! ümidimizi yitirdik! çünkü günümüzde tiyatro ve sanat gerçekten kokuşmuş halde. doğru! leş kokan genel kurul odaları, devlet memurları, ticaret, reklamcılık, tekdüzelik, rahatına düşkünlük, boş zaman, can sıkıntısı, bürokrasi ve yalan- dolan! bir tek sanat yok! zavallı sanatım! sanat artık yok.

Artık sadece sanat ticareti, sanat borsası, ya da sanatı teşvik ticareti olacak. Bir başka banka hesabı daha, sayıları toplama sanatı. Ama biz buna alet olmayacağız çünkü bizler özgürüz, bizler sanatın kalpleri değiştirebileceğine inanıyoruz ve onlara güç verebileceğine.

Sanat, insanlara yaşadıklarını hissettirebilir. Sanat, erkek ve kadın ruhuna erişebilir. Sanat topluma şuur getirir. Bizleri daha iyi birer birey yapar. Sanat evrensel olabilir. Sınırsız, her türlü dinden ve ırktan bağımsız. Sanat, bir silah olabilir. Ama bir dekor asla! gerçek bir silah.
Silah sesi duyulmalı! hedef vurulmalı!"
"Dünyayi degistirmek istemistik ama perisanca yenildik. Simdiyse, degismemek icin, ben dunyaya direniyorum."
                                                                                                                               Lucia


Keyifli seyirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder